Maailma on keksintöjä täynnä ja nyt on yksi lisää. – S-Bar™, juomien kylmäsäilytystila ja tarjoilulaite saunaan sekä erilaisiin kalusteisiin. Alkunsa se sai tietenkin saunassa.

Tietäessään minut keksijäksi, hyvä ystäväni heitti ”haasteen” saunan lauteilla löylyjen lomassa istuskellessamme, ” keksi nyt jokin juomien tarjoiluun soveltuva laite ja mielellään sellainen, jossa juomat pysyisivät myös kylminä.” Jotain hienoa.

Mikään seinärakenteeseen asennettava jääkaappi ei tietenkään tullut kyseeseen.

Sen tulisi olla siro tai ratkaisu, joka ei vie liikaa tilaa tai olisi mahdollisesti jopa täysin piilossa.

Kuitenkin sen tulisi olla sen kaltainen, että sen voi tai ”kehtaa” asentaa juuri remontoituun uudelta tuoksuvaan saunaan.

Siinähän sitä oli haastetta keksijälle kerralla ja runsaasti olikin.

Ajan saatossa, asiaa miettiessä tuli mieleen monenlaisia ratkaisuja – toimivaa ei kuitenkaan. Aikaa kului, meni vuosi jos toinenkin. Jossain vaiheessa siitä muodostui jo sellainen haaste, joka oli lähes pakko ratkaista – olihan kyseessä myös oma keksijän maineeni.

Tuolloin ei edes käynyt mielessä sellainen asia, että keksinnöllähän saattaisi olla kysyntää myös laajemmin saunojien keskuudessa.

Ruutupaperia kului ja lopulta aikaakin yli viisi vuotta.

Kun jonkinlainen ajatus oli viimein hahmoteltuna niin, että siitä voisi rakentaa mallin, syntyi ensimmäinen prototyyppi. Löylyjä tuli heiteltyä vielä lukuisia kertoja, ennen kuin prototyyppi toimi täysin moitteettomasti. Mutta saunoessa tehdyn sitkeän kehitystyön ja lukuisten eri vaihtoehtojen jälkeen ratkaisu viimein löytyi.

Tuotekehitysprosessissa yksi asia johti toiseen. Tuote jalostui, jokainen evoluutio vähensi osien määrää ja teollinen valmistettavuus parani ja tuote on nyt kannattava valmistaa kotimaassa ilman runsaasti käsin tehtäviä työvaiheita.

Lopputulos sopii täydellisesti suomalaiseen saunaan ja saunakulttuuriin.

Ideasta tuotteeksi on pitkä polku ja siinä on matkalla monenlaista haastetta ja asiaa ratkaistavaksi. Työtä, aikaa, kahvia ja rumia sanoja kuluu matkan varrella enemmän kuin tarpeeksi.

Kovasta työstä sekä aherruksesta ja ennen kaikkea periksiantamattomuudesta syntyi lopultakin toimiva tuote.

Nimi tulee sanasta ”saunabaari” ja se keksittiin – missäpä muualla, kuin saunassa.

Kun keksintö saavutti lopullisen muotonsa, suunniteltiin saunan ohelle kokonainen tuoteperhe: penkkeihin, pöytiin ja kylpytynnyreihin asenettavat SBAR-mallit.

Janoisiin tunnelmiin ja mukaviin löylyhetkiin,

S-Bar™
Pekka Salmi

EtusivuS-Bar™ historia